Dagboek 2 – Stoppen met denken, hoe doe je dat?

Geplaatst op 21 januari 2018 door Marieke in dagboek
Disclaimer: deze post kan affiliate links bevatten, meer info.


Vandaag is het stil in mijn hoofd. Ik heb geleerd om te stoppen met denken.

En als mijn gedachten beginnen te malen, dan kan ik het in een wip weer stil maken.

Ik kan op commando stoppen met denken. Mijn verstand is uitgeschakeld en mijn hart neemt het over. Dan is het stil in mijn hoofd en gebeurt er vanalles.

Dat is: Leven in het nu. Niet denken aan vroeger of aan de toekomst, maar in het nu staan. Nu kook ik, nu werk ik, nu speel ik met de kinderen. Aan morgen mag je denken, maar laat het je gedachten niet innemen. Denk aan wat je morgen moet doen, schrijf het op en laat het los.

Loslaten…

Dat is wat je moet leren. Je moet leren om los te laten, in het hier en het nu te leven. Sleep je verleden niet mee, maar verwerk het en laat het los.

Er zijn enkele manieren om dat te doen.

1 Mediteren

Op youtube kan je heel veel goede meditatiemuziek vinden. Wat ik leuk vind, past misschien niet bij jou.

Om te mediteren kan je lekker liggen in de zetel, op je bed of zitten op een stoel. Doe je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling of op de muziek. Elke gedachte die je hebt laat je zachtjes zweven. Ga er niet op in, maar kijk ernaar.

Ik maak van elke gedachte die ik heb een wolkje. En soms is mijn hemel zeer bewolkt, en dan is dat goed. En soms is mijn hemel helder, en dan is dat ook goed. Kijk ernaar. Dat is alles dat je moet doen.

Ik val bij meditaties binnen 5 minuten in slaap. Dat is oké weet ik nu.

Eerst was ik zeer ontgoocheld in mezelf, want je wil mediteren om te verwerken en misschien een boodschap te krijgen, en ik kon me nog niet eens wakker houden.

Enerzijds kan het helpen door jezelf heel goed te gronden voor je aan de meditatie begint. Dan kan je je langer of heel de tijd wakker houden.

Als je dan nog meteen of na langere tijd in slaap valt, dan is dit omdat je belangrijke informatie krijgt of een belangrijk verwerkingsproces moet doorlopen, dat je in wakkere staat niet aankan. Je krijgt hulp met verwerken van grote dingen, en wees blij dat je die al slapend mag verwerken.

Ik heb al veel geslapen! Zowat elke meditatie.

En als je het gewoon stil maakt in je huis (geen tv, geen radio, ..) dan kan je ook mediteren. Als ik de afwas doe, doe ik dat in stilte. En net dan krijg ik de meest wonderbaarlijke ideeën, gedachten en emoties.

Ondertussen doe ik de afwas en praat ik luidop tegen mezelf. Wat ik moeilijk vind, waar ik hulp bij nodig heb, wat ik nog niet begrijp,… Ik heb een leuke babbel met mezelf en ik kikker ervan op. Het is voor mij het ideale moment om aan het universum duidelijk te maken wat ik wil en niet wil. Het is een dagelijkse vraag om begeleiding en hulp.

En ook dat is mediteren, maar dan zonder muziek. Ik noem het vrije meditatie.

2 Bloesemremedies

Laat een holistisch therapeut of iemand die werkt met energie, je uitpendelen voor een voorschrift van bloesemremedies. Het werkt op zielsniveau en kan helpen met loslaten. Neem je druppels zoals voorgeschreven en kijk wat het doet met je gedachten.

Iedereen reageert er anders op, maar de druppels die je neemt, zijn speciaal voor jou uitgekozen. Ze zullen dus ook helpen.

Ze helpen je om te stoppen met denken en ze maken plaats voor gedachten die wél belangrijk zijn.

3 The Work, van Katie Byron

Oh, wat een fantastisch werk om te lezen. 1 Boek las ik van haar, en het was er ‘boenk’ op. Waarom gebeurt er wat er gebeurt? Waarom denk ik zus en zo over iemand anders. En waarom is wat ik denk, niet per se wat de ander denkt.

Een dakloze kan er voor kiezen om dakloos te zijn, omdat dat hem vrijheid geeft. Moet ik daarom alles er aan doen om die dakloze werk, een huis en verplichtingen geven? Hij wil alleen vrijheid. En dat is wat jij moet accepteren. Hij wil vrijheid en dakloos zijn geeft hem vrijheid. Jij bent niet vrij, want jij moet rekeningen betalen.

Het is een boek over loslaten in de eerste plaats, maar het is geschreven in conversatievorm.

Het leerde mij dat mijn kind een persoon is, hoe klein ze ook mag zijn. Ik hoef geen totale controle over haar leven te hebben, zij heeft de controle. Ik kan haar bijsturen als zij dat wenst. Ze moet haar eigen lessen leren in het leven, en als ik haar help zonder dat zij dat vraagt, dan kan ze niet leren wat nodig is.

Mijn kind moet ik begeleiden, niet overheersen. Zij heeft keuzes nodig, binnenin grenzen en ik geef die aan haar.

En als zij op een bepaald moment beslist dat zij uit huis wil om x en y te doen, dan ben ik er om haar te ondersteunen, en om haar vragen te beantwoorden. En alleen als zij daar om kiest.

Het gaat om loslaten.

(Haar gesprekken met anderen, waar ze de 4 vragen van haar boek steeds opnieuw stelt, kan je ook op youtube vinden. Zoek naar Katie Byron en beluister er enkele.) Haar boeken vind je veel tweedehands, en ook in de bibliotheek.

Haar 4 vragen zijn de volgende:

  • Is het waar?
  • Kan je absoluut zeker zijn dat het waar is?
  • Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  • Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Het werkblad kan je hier printen.

Als je je verleden achter je wil laten, dan is dit een hele goede methode. En sommige dingen zijn eenvoudig om te verwerken, anderen zullen je doen huilen. Maar als je doorzet, zal je merken dat je lichter wordt. Het lucht op, hoe pijnlijk de waarheid ook is!

4 Kristallen en edelstenen

Wat duurder, maar het werkt. Breng een hogere frequentie binnen in je huis, of je aura door edelstenen, kristallen of lichtinstrumenten aan te schaffen.

Kristallen zoals rozenkwarts, amethist en bergkristal zijn zeer veelzijdig. Maar er zijn er honderden anderen die heel specifiek op een emotie inwerken.

Mijn dochter heeft een ei van goudsvloed (voor zelfvertrouwen) en een mosagaat. Heeft ze zelf uitgekozen en ze liggen onder haar hoofdkussen. Het is een subtiele energie, en het werkt.

Mijn jongste heeft bergkristal (zuivert lichaam, beschermt en laad op) en carneool. Zij is ‘bezeten’ als het ware van stenen. Lopen we door het bos, heeft ze altijd een steen gevonden, aan het strand een hele emmer.

Kristallen kunnen je lange tijd helpen. Soms is het een korte samenwerking.

Ik heb een ring met rozenkwarts die mij heel erg goed heeft geholpen met het houden van mezelf (de steen van de liefde). En opeens voelde het niet meer goed om hem nog aan te doen. In de winkel viel mijn oog meteen op een ring met amethist. Ik heb hem nu dagelijks aan om mij te helpen.

Kristallen kunnen je vertellen of ze wel geschikt zijn voor jou. Kies daarom met je hart, laat je intuïtie spreken als je een steen wil kiezen. Want de kristallen weten wat voor jou het beste is. Als je oog op een bepaalde steen valt, dan heb je die nodig. Kinderen voelen bijvoorbeeld heel erg goed aan welke steen zij nodig hebben.

Om de beste keuze te maken, ga je je steen persoonlijk kopen. Zo kan je de steen kopen die het best bij jou past. Op het internet kan dat ook, maar het voelt toch niet hetzelfde.

5 Lichtinstrumenten

Ik ben er helemaal fan van. Lichtinstrumenten zijn nog fijngevoeliger dan kristallen en kunnen alles wat kristallen ook kunnen. In plaats van 10 verschillende kristallen te kopen, kan je 1 lichtinstrument hebben, dat de taak van de kristallen kan overnemen. Van alle 10 tegelijk.

Ik heb een band met kristallen, maar mijn budget trekt het niet om er 10 grote verschillende te kopen. Daarom heb ik gekozen voor 1 piramide, een ABC lichtinstrument.

Ze zijn niet goedkoop, maar ze doen wel veel meer dan een kristal.

Alle informatie en wat je ermee kan, kan je lezen op de website van de ABC Lichtinstrumenten.

Het voordeel van kristallen en lichtinstrumenten is dat het verwerkings- en groeiproces onbewust gebeurt. Je hebt er weinig last van.

6 Life is a game, van Jan Vermeiren

Als laatste is er nog een goed boek dat je doet inzien wat ego en angst is. Het vermeld het boek van Katie Byron, The Work, maar gaat er niet dieper op in.

Life is a game is vooral goed om te begrijpen wat angst is, waarom je angst hebt, wat je ermee moet doen en hoe je dat doet. Geef je angst de juiste aandacht, geef hem liefde en je angst zal oplossen, of verkleinen. Jij bent niet je angst, je hoeft jezelf er niet meer mee te identificeren.

Het behandeld op een ludieke manier wat ego is, en waarom het weg moet. Hoe leer je leven vanuit liefde, en wat brengt het op.

Je kan het bestellen via de webshop van zijn vrouw, het vliegend konijn, en soms vind je het tweedehands op bol.com (kijk goed naar de Nederlandse versie, er is ook een Engelse versie!).

 

Stappen om te ondernemen:

  • Lees over angsten, en hoe je die kan omtoveren
  • Lees over wat je verleden je vertelt
  • Leer om in het nu te staan, nu lees ik dit artikel, nu kuis ik, nu werk ik, nu ga ik naar de film,…
  • Zoek hulp (kristallen, therapeut, lichtinstrument, boeken, …)
  • Doe je best om te stoppen met denken, maak je hoofd leeg.
  • Blijf lezen op nieuwetijdskind

 

Geef een reactie